Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezkrain/burgasfilmfest.com/2017/wordpress/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5837

ЖУРИ


 

Ференц Тьорьок

Ференц Тьорьок

режисьор

Ференц Тьорьок е унгарски режисьор и сценарист

През 1995 г. е приет в Университета за театрално и филмово изкуство, със специалност „Филмова режисура“, в класа на Шандор Шимо. За дипломната си работа – филма „Площад Москва“, е отличен с наградата „Най-добър дебютен филм“ и Наградата на публиката на Унгарския филмов преглед през 2000 г.

От 2007 г. е лектор в Академията за театрално и филмово изкуство. От 2008 г. е член на Европейската филмова академия.

Рушен Видинлиев

Рушен Видинлиев

актьор, режисьор, музикант

Рушен Видинлиев (Руши) дебютира дебютира като музикант през 2001 г. Следват 4 албума, над 10 сингъла с видеоклипове, награди. През последните години вниманието му е насочено към актьорството и режисурата. Завършва магистърска програма за късометражно кино в Ню Йорк, снима реклами и видеоклипове за други артисти. За  главна роля в „Цвета на хамелеона“ получава награда за Най-добър актьор от Българската филмова академия. Сред заглавията с негово участие са   „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев, „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов и излезлия преди броени месеци филм на Виктор Чучков -син, „18% сиво“, в който Руши играе в главната роля.

 

Александър Станишев

Александър Станишев

оператор

Александър Станишев е български оператор, развиващ активна дейност, както в България, така и в чужбина. Последният му проект, игралният документален филм „Вълшебният живот на V“ на режисьора Тонислав Христов, е в конкурса за документални филми на световното кино на Sundance Film Festival 2019 и в Berlinale Generation Competition 2019.

В портфолиото му присъстват множество късометражни филми, документалним, игрални филми, телевизионни сериали, музикални клипове и реклами. Носител на  наградата Kodak Vision за най-добра кинематография на Slamdance 2012 и наградата на Българската филмова академия за най-добра кинематография 2012 г. за игралния филм „Вяра, любов и уиски“ на режисьора Кристина Николова.

Снима в САЩ, Великобритания, Турция, Франция, Италия, Австрия, Финландия, Полша и Германия за различни проекти. През 2012-2015 г. провежда семинари по кинематография в Университета за приложни науки в Кеми-Торнио във Финландия.

 

Щефан Бохун

Щефан Бохун

режисьор

Щефан Бохун учи актьорско майсторство в училището за физически театър в Торонто и режисура във Виенската филмова академия в класа на Петер Пацак и Михаел Ханеке. Неговите късометражни и документални филми са представяни на международни филмови фестивали и на малкия екран. Дипломният му филм „Музика“ печели наградата за най-добър късометражен игрален филм на фестивала за австрийско кино„Диагонале” и наградата за среднометражен филм на Германската филмова академия. Паралелно с дейността си в киното Бохун се изявява и като театрален режисьор в рамките на “Истанбул 2010 – Европейска столица на културата”.

Първият кинодокументален филм на Стефан “Спиш ли, Братко Якоб” печели наградата за най-добър документален филм на „Международния филмов фестивал в Мумбай“, наградата за най-добър режисьор на млад австрийски филм на Международния филмов фестивал в Кицбюл и голямата награда на Банско филм фест.
В момента Щефан работи по подготовката на първия си пълнометражен  игрален филм.

 

АНДРЕА БАНДА БАНДА

АНДРЕА БАНДА БАНДА

ТВ водещ, кино влогър

Завършва режисура в Лондон. Един от първите кино влогъри в България, създател на YouTube кино шоуто “дръж ми пуканките”, телевизионен ко-водещ в кино рубрика в “На кафе”.

Режисьор по образование, комедиант по душа.

Тони Минасян

Тони Минасян

Актьор

Тони Минасян е роден в Бургас. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков. Участва в множество театрални постановки в страната, а от 2010 г. е в трупата на Драматичен театър „Адриана Будевска“, гр. Бургас.

През последните години Тони добива още по-голяма популярност с участието си във филма “Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков и сериала “7 часа разлика”.

Дени Алканиз

Дени Алканиз

селекционер

Дени Алканиз е свързан с кино изкуството на няколко нива – с дейността си в организацията на два филмови фестивала в Южна Франция (Tilt; Festival Tous Courts) и в качеството си на докторант и преподавател по киноизкуство в университета Aix-Marseille. Неговият критичен подход и аналитични умения, натрупани в практиката му с киното, несъмнено ще окажат ценен принос за избора на най-добър късометражен филм на петото издание на BIFF.