Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezkrain/burgasfilmfest.com/2017/wordpress/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5837

РОКЕНДРОЛ

България  2019

Режисьор: Борислав Колев

Сценарист: Борислав Колев

Оператор: Пламен Герасимов

Продуцент:  ПРОЖЕКТОР – Мария Ландова

 

 

„Рокендрол“ е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, „Контрол“, които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.
Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път – как са създавали своите групи в училищата и вузовете; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло.
Спомнят си за опита на властта да ги опитоми, като им дава шанс за публична изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност.
Спомнят си хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата – някои смешни, други със съвсем различен привкус.
Музикантите разказват за еуфорията си след политическите промени в края на 1989-а, за участието си в митингите на надеждата. После за краха на мечтите, които са имали; за масовата емигрантска вълна от България към Запада в началото на 90-те, част от която са и мнозина от тях; за съдбата на българския рок в по-ново време.
Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце отец Божидар – бивш член на „Ахат“, автор на химна на българския рок „Черната овца“.
Филмът почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, който си отиде много млад от този свят. Неговият тревожен дух присъства в „Рокендрол“ чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си „Кале“ и „Нова генерация“.
Разказът проследява и днешното битие на някогашните бунтари. Ако преди три десетилетия в ъндърграунда те са имали общи идеали и цели, сега между тях има разделение – социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата им съдба и страст – рокендрола. А в този филм има много рокендрол!

РОКЕНДРОЛ е закриващ филм в програмата на Международен филмов фестивал Бургас 2019

 

Борислав Колев

Борислав Колев

режисьор

Борислав Колев e български режисьор, сценарист, продуцент и журналист. Автор е на книгата „Горчиво кино“. Режисьор на филмите Стоичков, Салто мортале, Коледа, Окото на Минотавъра, Jam Session и Рокендрол.

През 2017 г. носител на Специален диплом от Международен филмов фестивал Бургас за филма „Окото на Минотавъра“

ФИЛМОГРАФИЯ

2012 Стоичков
2015 Салто мортале
2015 Коледа
2017 Окото на минотавъра

2018 Джем Сешън

[kiwi-social-bar id="2012"] [kiwi-social-bar id="2014"] [kiwi-social-bar id="2016"] [kiwi-social-bar id="2019"]